
Stephen R. Covey Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında kendisine göre zaman yönetiminin en iyi özetini şu şekilde belirtir: “Önceliklere göre örgütlenip uygulamaya geçin.”
Covey kitabında zaman yönetiminin tüm insani çabalara benzer bir biçimde evrim geçirdiğini vurgular. Dünyanın değişmesi, ihtiyaçların farklılaşması, teknolojik gelişmeler ve bireylerin artan farkındalıkları ile zaman yönetimi adım adım daha iyi şekline bürünür.
En son gelişmelerle birlikte önceliklerin belirlenmesi ve sıralanması, belirli ölçekte hedeflerin saptanması ve uygulamaya geçirilebilmesi için planlar yapılması gibi kavramlar zaman yönetimine eklenmiştir.
Zamanımızda ise bunlardan çok daha farklı bir tutumun ortaya çıktığını belirtir Covey. Aslında önemli olanın zamanı değil, kendimizi yönetmek olduğunu vurgular. Yani odak noktası zaman değil, kişinin kendisini koruyup geliştirmesi ve sonuçlara ulaşmasıdır.
Temelde odak noktası farklılıklarına göre kitapta bir zaman yönetimi matrisinden bahseder. Bizler bir etkinliği sağlıklı bir biçimde ele aldığımızda acil ve önem durumuna göre ayrıştırırız. Dolayısıyla zamanımız aşağıdaki 4 karede geçmektedir:
- Acil ve Önemli İşler
- Acil Olmayan ve Önemli İşler
- Acil ve Önemli Olmayan İşler
- Acil Olmayan ve Önemli Olmayan İşler
Acil konular gözle görüldüğü ve elbette acil olduğu için üzerimizde ciddi bir baskı yaratır. Dolayısıyla insan doğası gereği zamanını 1. ve 3. Karede geçirmeye yatkındır.
Önem ise daha çok alacağımız sonuçlarla ilişkilidir. Hayatımızda fark yaratır ve gelişimimize katkıda bulunur.
1. Kare daha çok krizler ve sorunlarla ilgilidir. Yani 1. Karede harcadığımız zaman bizim üzerimizde bir yönetim sağlar, biz 1. Karede harcadığımız zamanın üzerinde değil.
Zamanının neredeyse tamamını acil ve önemli olan işlerle geçiren bir kişi pes etmenin ve tükenmenin eşiğine gelebilir. Sonrasında ise 4. Kare olan “acil olmayan ve önemli olmayan” işlerle vakit geçirerek tükenmişliklerini bu alanda onarmaya çalışırlar. Bu tarz bir zaman yönetimi zamanını krizlere ayıran insanların tarzıdır.
Etkili insanlar ise daha çok 2. Karede zaman geçirirler. Bu kısım “acil olmayan ve önemli olan” kısımdır. Yani kişisel yönetim ile alakalıdır. Kişinin kendisini, yeteneklerini beslediği kısımdır. Uzun vadeli plan, ilişkileri geliştirmek, kişisel misyon bildirgesi yazmak gibi alanlar bu kısma aittir. Kişiye aşağıdaki sonuçları kazandırır:
- Vizyon
- Denge
- Disiplin
- Denetim
- Daha az kriz
Etkili insanlar önlemleri sorun çıkmadan önce düşünür ve planlarlar. Böylece 1. Karenin yani acil ve önemli olan işlerin alanını küçülterek kendilerine alan ve zaman yaratırlar.
“Etkili insanların zihinleri sorunlara değil, fırsatlara açıktır.”
Peter Drucker
1. Karenin stres, tükenme, kriz yönetimi gibi sonuçlara yol açtığını düşünürsek 2. Karede vakit geçirip 1. Kareyi daraltmanın oldukça etkili bir yaklaşım olduğu sonucuna varırız.
Gündelik yaşantımızda, iş, aile ve bireysel hayatımızda elbette acil ve önemli işlere vakit ayırmak durumundayız. Aksi halde sorumsuz davranmış oluruz. Ancak 1. Kareyi küçültmek, kendi misyonlarımıza, yeteneklerimize, ilişkilerimize ayıracağımız zamanla doğrudan ilişkili.
Dolayısıyla kendimize her alanda yatırım yaptıkça hem ciddi kazanımlar elde ediyor hem de bunun bir sonucu olarak zamanımızı daha etkili yönetmiş oluyoruz.
Kaynakça: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Stefen R. Covey
Bu başlığı okurken ayırdığım zamanın azlığıyla, edindiğim mükemmel bakış açısı kazanımı ve aldığım haz tam zıt yönde. Yazan ellerinize, düşünen beyninize,okuyan gözlerinize sağlık 🙂
BeğenBeğen
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. 🙏🏻🙂 Umarım hep böyle keyifle okursunuz ve birlikte yeni bakış açıları kazanmaya devam ederiz. 🍀
BeğenBeğen